Google Maps Çevrimdışı Nasıl Kullanılır?

Navigasyon uygulamalarının en ünlüsü Google Maps, sunduğu çok sayıda özellikle hayatımızı kolaylaştırıyor. Peki, uygulamadan faydalanmak için her zaman internete bağlı olmak zorunda mıyız? Google Maps çevrimdışı nasıl kullanılır biliyor musunuz?

Bu yazıda size Google Maps hakkında bilgi verecek ve çevrimdışı olduğunuzda bile uygulamadan nasıl yararlanabileceğinizi göstereceğiz.

ADVERTISING

Navigasyon Dünyasının Yıldızı Google Maps

Navigasyon ya da konumlandırma, günümüzün hızla akan, hareketli dünyasında bireylere zaman kazandıran önemli bir hizmet. İletişim ve erişim olanaklarının sürekli geliştiği dünyada, insanlar artık çok daha fazla seyahat ediyor ve yer değiştiriyor.

Şehirler ve ülkeler arası artan hareketliliğin yanı sıra, yaşadığımız yerde de oldukça hareketli olabiliyoruz. Aynı gün içinde pek çok kere bir yerden başka bir yere ulaşmaya çalışıyoruz.

ADVERTISING

Bu hareketliliği zamanı en etkin şekilde kullanarak gerçekleştirmek, başka bir deyişle hedefimize en kısa sürede ulaşmak hepimizin isteği. İyi bir konumlandırma uygulaması bize işte tam bunu sağlıyor.

Hiç bilmediğimiz bir şehirde, hatta ülkede bulunduğumuzu düşünelim. Sorun değil! Dünyanın en gelişmiş navigasyon uygulaması Google Maps’in sağladığı olanaklarla yabancı olduğumuz bir yerde de hedefimize kolaylıkla ulaşabilmemiz artık mümkün.

Konumlandırma, sadece bilmediğimiz yerlere giderken faydalandığımız bir hizmet değil. Google Maps, her gün ziyaret ettiğimiz güzergâhlara giderken de bize yardımcı oluyor.

ADVERTISING

Harita uygulamasının özelliklerini kullanarak günlük rotalarımıza en kısa zamanda nasıl gidebileceğimize ilişkin bilgi alıyoruz. Ayrıca, trafiğin gerçek zamanlı durumunu öğrenerek hedefe en çabuk şekilde ulaşabiliyoruz.

Google Maps Hakkında 10 İlginç Bilgi

Google’ın konumlandırma hizmeti 2005 yılında kullanıcıların hizmetine sunulmuş ve o tarihten itibaren popülaritesi artarak devam etmiştir.

Google Maps’in ne kadar yaygın kullanıldığı ve kullanıcılara hangi hizmetleri sunduğunu merak edenler için 10 ilginç bilgiyi derledik:

  1. Dünyanın en çok kullanılan navigasyon uygulaması olan Google Maps’e her ay bir milyardan fazla kişi erişim sağlamaktadır.
  2. Google tarafından sağlanan istatistiklere göre, akıllı telefon kullananların % 77’i düzenli olarak navigasyon hizmetlerinden faydalanmaktadır. Navigasyon hizmetlerini kullanan kişilerin birinci tercihi ise % 67 ile Google Maps’tir.
  3. Google Maps, 20 petabit, yani 21 milyon gigabit veriye sahiptir. Kapsamlı veri tabanı Google’ın harita uygulamasını sadece bireysel kullanıcılar için değil, şirketler için de ilk tercih haline getirmektedir.
  4. Booking.com, Uber ve Snapchat gibi dünya çapındaki şirketler de konumlandırma hizmetleri için Google Maps tercih etmektedir.
  5. 40’dan fazla dilde hizmet veren uygulama, dünya genelinde 220 ülke ve bölgede hizmet sunmaktadır.
  6. Kullanıcılar uygulamaya yorum, puan, fotoğraf ve adres güncellemesi gibi katkılarda bulunmaktadır. Bu tür kullanıcı girişlerinin sayısı günlük 20 milyona yaklaşmakta, bu da saniyede yaklaşık 200 kullanıcı katkısı anlamına gelmektedir.
  7. Google Maps veri tabanında 120 milyondan fazla “Yerel Rehber” bulunmaktadır.  Yerel rehberler kişisel deneyimlerini çeşitli formatlarda paylaşarak diğer kullanıcılar için zengin bir başvuru platformu oluşturmaktadır.
  8. Google Maps, Google Play Store üzerinden 10 milyardan fazla kez indirilmiştir.
  9. Her gün 1 milyar kilometre uzunluğundaki araba sürüşü Google Maps eşliğinde gerçekleştirilmektedir.
  10. Amerika Birleşik Devletleri, dünya genelinde şirketlerinin internet sitelerini Google Maps’e en fazla entegre ettiği ülkedir. ABD’nin ardından bu listenin ilk 5’inde yer alan ülkeler sırasıyla Japonya, İngiltere, Fransa ve İtalya’dır.

Google Maps Nasıl Kullanılır?

Google Maps Çevrimdışı
Kaynak: Google

Dünyanın her yerinde uydu görüntüleri ve yol haritaları sağlayan Google Maps, hemen her web tarayıcısında ve IOS ile Android platformlarındaki mobil uygulamalar üzerinden kullanıcılarına hizmet veriyor.

Google Maps uygulamasını açtığınızda Ana Ekranın en altında 5 sekme görülmektedir:

  1. Keşfedin : Gideceğiniz yeri seçin.
  2. Git : Sık yaptığınız gezilerde kullandığınız yolların durumunu görün.
  3. Kayıtlılar : Listeler oluşturun ve daha önceki gittiğiniz yerleri hatırlayın.
  4. Katkıda bulunun : Deneyimlerinizi paylaşın, bilgi, fotoğraf ve yorum ekleyin, sorunları tespit edin ve düzeltin.
  5. Yenilikler : Sizi ilgilendiren bilgiler için bildirim alın.

Çevrim Dışı Olmak Hedefe Ulaşmaya Engel Değil

Dünya üzerinde yaygın kullanılan web temelli navigasyon uygulaması Google Maps, internet bağlantısı ile çalışmaktadır. İster masaüstü bilgisayarınızdan ister akıllı telefon ya da diğer mobil cihazlardan ulaşılsın, Google Maps’ten faydalanmak için çoğu zaman işlevsel bir bağlantıya ihtiyaç duyulmaktadır.

Ancak, internet bağlantınız yokken de uygulamanın sunduğu hizmetlerden yararlanmanın çeşitli yöntemleri bulunmaktadır.

Bulunduğunuz yerdeki internet bağlantı sorunları ya da mobil cihazlarınızdaki veri yetersizliği gibi nedenlerle internete erişim sağlayamadığınız durumlar yaşayabilirsiniz.

Yurt dışında bulunduğunuzda farklı internet ücretlendirme tarifeleri nedeniyle mobil veriye ulaşmak oldukça maliyetli olabilir. Bu durumda, internete bağlanmak için teknik bir altyapı sorunu olmasa bile yüksek fiyatlar nedeniyle Google Maps’i çevrimiçi kullanmayı tercih etmeyebilirsiniz.

Tüm bu durumlar için çözüm, favori konumlandırma uygulamanızı çevrimdışı kullanmak. Google Maps hizmetlerine internet bağlantısı olmadan nasıl erişebileceğinizi ve ihtiyaç halinde nasıl kullanabileceğinizi sizler için maddeler halinde derledik.

Çevrimdışı Google Maps Kullanımı İçin Harita Nasıl İndirilir?

Yukarıda belirttiğimiz gibi, dünyanın en büyük navigasyon servisi Google Maps, internet bağlantısı ile çalışmaktadır. Ancak, bir yolculuğa çıktığınız zaman gideceğiniz her yerde internet olmayabilir.

Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda belirli lokasyonlara geldiğinizde Google Maps ile irtibatınız kopabilir ve yolunuzu şaşırabilirsiniz. Sonuç olarak hedefinize ulaşmakta sorunlar yaşayabilirsiniz.

Ancak Google Haritalar uygulamasını çevrimdışı kullanmayı biliyorsanız, bağlantınız olmasa bile konumlandırma hizmetinden yararlanarak gideceğiniz yere sorunsuz varabilirsiniz.

Bunun için yapmanız gereken hedefinizin haritasını önceden indirmek. Önceden indirdiğiniz haritaları kullanarak internet bağlantınız olmadan da Google Maps yönlendirmeleriyle hedefinize ulaşabilirsiniz.  

Konumlandırma hizmetinden çevrimdışı faydalanmak için aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekiyor:

  1. İlk olarak Google Maps uygulamasını başlatın.
  2. Profilinizin üzerine tıklayın. Açılan menüden “Çevrimdışı Haritalar” kısmına tıklayın.
  3. Açılan pencerede sol tarafında yükleme imgesi bulunan “Kendi Haritanızı Seçin” bölümünün üzerine gelin.
  4. Önünüze gelen ekranda açılan haritayı yakınlaştırıp uzaklaştırarak indirmek istediğiniz şehir veya bölgeyi belirleyin. Belirledikten sonra ekranın sağ alt köşesinde yer alan “İndir” seçeneğini seçin.
  5. Google sizden haritanın indirilip, indirilmemesi için onay isteyecektir.
  6. İndirme işlemi için sorguyu onaylayın.
  7. İndirme tamamlandığı zaman artık haritayı çevrimdışı kullanabileceksiniz.

İnternetsiz Google Maps Kullanımında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Google Maps’de gideceğiniz yerin haritasını önceden indirip, daha sonra çevrimdışı olarak nasıl kullanabileceğinizi artık biliyorsunuz.

Ancak, burada dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta var. İndirerek cihazınıza yüklediğiniz haritayı 45 gün boyunca kullanabilirsiniz. Bu süreden sonra indirdiğiniz harita Google Maps üzerinden silinecektir.

Google Maps’te Daha Önce İndirdiğiniz Haritalara Nasıl Ulaşacaksınız?

Sık seyahat eden bir iş insanı veya mobil verisini tutumlu kullanmaya çalışan genç bir öğrenci olabilirsiniz. O zaman büyük olasılıkla navigasyon uygulamanızda kayıtlı birden fazla haritanız bulunuyordur.

Daha önceden kaydettiğiniz haritaları 45 günlük süre içerisinde yine çevrimdışı olarak kullanabilirsiniz. Mevcut haritalarınıza ulaşmak için aşağıdaki adımları takip etmelisiniz.

  1. Google Maps uygulamasını açın.
  2. Sağ üst köşede bulunan Profil resminize dokunun.
  3. Daha sonra “Çevrimdışı Haritalar” seçeneğini seçin.
  4. Karşınıza daha önce indirdiğiniz haritaların listesi çıkacaktır.
  5. Harita seçeneklerinden kullanmak istediğinizin üzerine dokunun. Artık internete bağlı olmadan navigasyon uygulamasını kullanabilirsiniz.
  6. Google Maps uygulaması bir süre önce “Zaman Çizelgeniz” adında çok kullanışlı bir özelliği kullanıcılarına sunmaya başladı. Bu özellik sayesinde artık, uygulama üzerinden konum geçmişinizi görüntüleme imkanına sahip olabiliyorsunuz.

Artık Google Maps’in neden bu kadar yaygın kullanıldığını ve çevrimdışıyken nasıl kullanabileceğinizi biliyorsunuz. Google Maps rehberliğinde keyifli geziler dileriz!